Resepi Puding Karamel



Yuhuuuuuuuu! Selamat berPKP yer untuk awak semua yang duduk kat rumah tu. Yang mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan, anda memang terbaiklah. Sekian lama saya buat blog, ini kali pertama tulis entri berkaitan resepi.

Sebab apa? Sebab banyak sangat masa terluang. Sampai nak menulis pun dah jem otak. Hahaha.
Takpelah. Sesekali belajar skill masak apa salahnya. Keperluan kan?

Okey. Resepi saya ambil dekat Facebook aje. Eh silap. Instagram hahaha.
Dekat akaun sis Dilaleo. 

*3 sudu gula (untuk gula karamel)
*4 sudu gula (untuk puding. Kalau nak manis lagi, tambah lagi takpe)
*Susu cair (setin)
*Telur (4 biji)
*Esen vanila (1 sudu kecil)

Caranya :

First, ambil loyang. Masukkan gula dan letakkan atas dapur sampai hangus. Api perlahan. Tapi jangan hangus sampai hitam. Warna dia bagi karamel perang-perang macam tu tau.

Kemudian, pukul telur dengan susu cair dan esen vanila. Tak perlu lama sangat. Nak pakai whisk boleh. Nak pakai mixer pun boleh. Jangan lupa gula sekali.

Tapi saya tak masukkan gula pun. Sebab saya suka makan kurang manis. Hehehe. Allright, bila gula karamel tadi dah keras dalam loyang, awak tuangkan adunan yang awak mix tadi then kukus.

Sebelum kukus, panaskan dulu periuk kukus tu sekejap. Then kukus selama 15 atau 20 minit. Senang kata, sampai masaklah ya. Nak tahu masak ke tak, tekstur dia pejal dan tak cair.

Lepas tu sejukkan sikit. Telangkupkan dalam piring leper. Supaya puding awak terletak elok. Lepas tu masukkan dalam peti sejuk. Jadi deh! 

Ehehehehe. Okey. Selamat mencuba, guys! 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini